Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ανδρομεδα - Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Πρώτη εκτέλεση: Θανάσης Παπακωνσταντίνου


Άιντε μες της γης το πυρωμένο κέντρο
άιντε δυο πουλιά φιλιούνται σ' ένα δέντρο
άιντε πέφτει λάβα, λάβα απ' τα φιλιά τους
άιντε και φτερά απολιθωμένα απ' τα κορμιά τους.

Άιντε εκεί μακριά, μακριά στην Ανδρομέδα
άιντε πίνουν τσίπουρο και τρων λακέρδα
άιντε κάτι όντα περίεργα κι ωραία
άιντε που είναι μόνα και ψάχνουν για παρέα.

Άιντε εκεί ψηλά στην άκαρπη Μελούνα
άιντε φύτρωσε, φυτρωσε μια παπαρούνα
άιντε που 'χει στόμα, στόμα και δαγκάνει
άιντε κι όλο λέει πως δεν το ξανακάνει.

Άιντε εκει βαθιά, βαθιά στα σωθικά μου
άιντε κάτι γίνεται κυρά μου
άιντε χίλια άλογα τρελά γυρίζουν
άιντε έξοδο ζητάν και μ' αλωνίζουν.

Άιντε εδώ σιμά κοντά δυο μέτρα βάθος
άιντε λεν πως φυλακίζουνε το πάθος
άιντε ρίχουν χώμα με λουλούδια ραίνουν
άιντε και θαρρούν, θαρρούν πως ξεμπερδεύουν.


ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Τα άστρα του φθινοπώρου σημαδεύονται από ένα μεγάλο αστρικό τετράγωνο. Είναι το τετράπλευρο σώμα του Πήγασου, του φτερωτού αλόγου του ήρωα Βελερεφόντη. Στην άκρη του ξεκινάει ένα μακρύ λεπτό τρίγωνο άστρων που σχηματίζει το αλυσοδεμένο σώμα της πριγκίπισσας Ανδρομέδας. Αντικρίζοντας τον φθινοπωρινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, προς την κατεύθυνση του νότου, διακρίνουμε και το πιο απόμακρο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Είναι ο μεγάλος γαλαξίας της Ανδρομέδας, επειδή βρίσκεται προς την κατεύθυνση του ομώνυμου αστερισμού. Ο γαλαξίας αυτός είναι ένας μεγάλος σπειροειδής που περιλαμβάνει 300 δισεκατομμύρια άστρα σαν τον Ήλιο μας, μαζί με μικρότερους γαλαξίες- δορυφόρους. Το φως από τον γαλαξία αυτόν χρειάζεται πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει μέχρις εμάς. (Ανδρομέδα από το δίσκο Στην Ανδρομέδα και στη γη) Σχόλια από το site του Θανάση:http://homepages.pathfinder.gr/thanasis_papakonstantinou /Έναστρον/

Ο Αλέξης Μπουλγουρτζής παίζειΤουμπελέκι: Είναι ένα ρυθμικό όργανο και έχει πήλινο σκελετό σε σχήμα στάμνας με αρκετά ανοικτό επιστόμιο όπου εφαρμόζουν το δέρμα το οποίο στερεώνουν με διάφορους τρόπους. Το πίσω μέρος του σκελετού είναι ανοικτό για να ακούγεται ο ήχος. Το τουμπελέκι παίζεται με δύο χέρια κρατιέται κάτω από την αριστερή μασχάλη ή κρέμεται από τον αριστερό ώμο. Το δεξί χέρι χτυπά τους ισχυρούς χρόνους και με το αριστερό τους αδύνατους. Το δεξί χτυπά συνήθως στο κέντρο του δέρματος όπου έχουμε πιο βαθύ ήχο ενώ το αριστερό στην άκρη κοντά στο χείλος όπου ο ήχος είναι πιο οξύς και πιο μικρής διάρκειας. Το τουμπελέκι συνοδεύει σχεδόν πάντα και άλλα όργανα συνήθως όμως την γκάιντα. Τα σημερινά τουμπελέκια κατασκευάζονται με μεταλλικό ηχείο πράγμα που τα κάνει πολύ πιο εύχρηστα γιατί δεν έχουν κίνδυνο να σπάσουν όπως τα πήλινα. Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ και στο site του έχει φωτογραφίες και επεξηγήσεις για όλα τα όργανα που χρησιμοποιεί γιατί μετά το στρατό ασχολήθηκε με την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ μουσικών οργάνων όπως μπουζούκια, μπαγλαμάδες, τζουράδες και λαούτα.

Δεύτερη φωνή Μάλαμας Σωκράτης

Μελούνα: τοποθεσία στις προσβάσεις του Κάτω Ολύμπου στη Θεσσαλία, ανάμεσα Ελασσόνας και Τυρνάβου. Εκεί υπάρχει ένας αυχένας που το πέρασμά του οδηγεί στη πεδιάδα του Πηνειού.

2 σχόλια:

  1. 3 απορίες έχω:
    1)γιατί δεν κάνεις κάποια αναφορά για το τσίπουρο???
    2)γιατί δεν μας εξηγείς επακριβώς τι είναι η λακέρδα???
    3)οι ελ, νεφελιμ και ελλοχιμ έχουν καμία σχέση με την ανδρομέδα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Απόσταγμα εκ σταφύλης με γλυκάνισο

    2) παστός κολιός

    30 ¨οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή